TOKO AGRI a.s.

Rudice, Rudice 36

+420724626134

JAK TO VŠECHNO ZAČALO
Myšlenka produkovat čistý ovocný mošt vznikla v naší rodinné firmě už v roce 2011, jako reakce na nedostatek českých kvalitních produktů a na znehodnocování jména výrobců kvalitních surovin a produktů v zemědělské prvovýrobě. Zároveň se snahou nabídnout kvalitní potravinu zdravě uvažujícím lidem.

Mošty vyrábíme pod obchodní značkou Ovocňák, v provozovně naší firmy TOKO AGRI a.s. v Rudicích u Uherského Brodu, kterou jsme založili už v roce 1990.

Region Bílých Karpat, kde se moštárna nachází, je velmi charakteristický svou rozmanitostí fauny i flóry. V nejnižších polohách se nacházejí úrodné půdy pro náročné hospodářské plodiny, na jižních svazích se daří vinné révě a ovocným stromům a v nejvyšších polohách už naleznete pouze pastviny pro ovce. Nejtypičtějším ovocem pro tento kraj je švestka obecná.

Suroviny pro tvorbu moštů pochází převážně od sadařů z Moravy, případně od dalších českých a slovenských pěstitelů. Celoroční dodávku moštů jsme schopni zajistit díky skladování jablek ve skladech ULO (ultra low oxygen) bez přístupu vzduchu. Měkké ovoce, které nestihneme zpracovat, zamrazíme a postupně zpracováváme až do další sezóny. Hlavním cílem je nabídnout kvalitní produkt z českých zemí českému spotřebiteli.

 

 

Jaký je vlastně rozdíl mezi 100% šťávou, džusem, nektarem a nápojem?

100% šťáva (mošt) je vlastně to samé jako 100% džus, obykle se liší jen tím jestli jsou z koncentrátu a nebo přímo lisované z ovoce, vždy ale mají 100% obsah ovocných nebo zeleninových šťáv a nesmí se do nich přidávat žádná voda.
Nektar je nápoj, který obsahuje minimálně 25-50% ovocné složky, a zbytek tvoří voda a někdy i umělá sladidla.
Ovocný nápoj je pak vše co je pod 25% ovocné složky, tedy klidně i 1%, zde se pak vše dohání cukry, konzervanty, aromaty a barvivy.
Jaký je rozdíl mezi moštem a džusem z koncentrátu?

Mošt nebo také 100% ovocná šťáva je obvykle za studena lisovaná šťáva, která se pouze ošetří pasterací a bez jakékoliv další úpravy se zabalí do obalu.
100% džus je obvykle z koncetrátu. Koncentrát je zredukovaná ovocná šťáva, ze které se vyvaří voda a vznikne hustý sirup. Tím se sníží výrazně jeho hmotnost a zlevní přepravní náklady do Evropy. Varem se samozřejmě zničí téměř všechny prospěšné látky a vzniká ´mrtvá´ tekutina, která se zpětně ředí v místě plnění vodou na původní objem (tzv. 100% džus) nebo na ještě nižší koncentraci, tzv. nektary. Neměly by se zapomenout také přidat aromatické složky, které s párou předtím odešli.
Mrkněte na článek, který se tomu plně věnuje: www.vitalia.cz
Jsem alergický/á na čerstvé ovoce, budu mít s vašimi mošty problém?

Hodně rozšířené jsou alergie na čerstvé jablka, a hodně dětí je citlivých na jahody. Naše mošty a pyré jsou však vždy pasterové. Pasterace spolehlivě zabije aktivní enzymy které, tyto alergické reakce spouští a tak jsou zcela vhodnou alternativou k čerstvému ovoci.
Jediným skutečným alergenem je tak mošt Jablko-Celer, kterému nepomůže ani pasterace a lidé s alergií na tuto zeleninu by se mu měli vyhnout.
Mám cukrovku a nevím jestli vaši mošty a pyré mohu?

Toto je vždy dobré konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem ale obecně platí, že pokud můžete například 1 jablko denně, pak 200ml našich moštů je vhodným ekvivalentem. Doporučuje si šťávu naředit vodou a třeba i rozdělit na 2 porce.
My nikam cukr nepřidáváme, jedná se tak vždy pouze o cukr, který byl v daném ovoci. Jeho obsah je vždy uveden na obalu našich produktů.


Oznámit chybu