Pivovar Svatý Florián

Loket, T. G. Masaryka 136/81

+420 353 327 131

Roku 2006 se do Lokte vrátila tradice vaření piva. Právo vařit pivo udělil městu již Jan Lucemburský. Toto privilegium potvrdil roku 1352 jeho syn, císař Karel IV. a pivo se zde vařilo až do roku 1953. Nový Loketský pivovar se nachází v prostorách původní sladovny, dnešní pivnice. V lednu roku 2011 se pivovarský hotel dočkal zvětšení prostor i nabízeného sortimentů piv, nyní se v pivovaru dočkáte světlé i tmavé jedenáctky a špekového piva třináctky. Rodinný pivovar Svatý Florián je součástí hotelu Císař Ferdinand. Výroba piva ve zkratce Suroviny pro výrobu piva jsou obilniny, voda a chmel. Po sešrotování sladu (naklíčený ječmen) následuje vystírání, tedy proces míchání sladového šrotu s vodou, které probíhá ve vystírací kádi. Poté nastává rmutování. Rmutování je proces, při kterém se látky ze sladu štěpí na složité polysacharidy a zkvasitelné cukry za postupného ohřívání. Při scezování se oddělí kapalný podíl - sladina od pevného podílu - mláta. Povařením sladiny s chmelem přechází hořké látky chmele do roztoku a výsledkem je horká mladina. Mladina je zchlazena ve vířivé kádi, zchlazená a provzdušněná mladina se přečerpá do uzavřených nerezových cylindrokonických tanků, kde jsou připraveny pivovarské kvasinky. Při kvašení dochází k přeměně zkvasitelných cukrů na alkohol a CO2. Po prokvašení se ,,mladé pivo" zachladí a bez usedlých kvasnic se čerpá do ležáckých tanků, kde dozrává až několik týdnů. Během celého procesu je velmi důležité dodržovat stanovené teploty. Naše piva jsou dělaná jen z nejlepších českých surovin z oblasti Žatecka, v pivovaru se snažíme zachovat tradiční postupy výroby piva. Věříme, že naše úsilí oceníte a piva Vám zachutnají.


Oznámit chybu