Dobrý den, říkají mě Filip, Mlsný Filip. Vlastně mu tak říkáme my. Vyrábíme ho pro sebe, pro našeho synka Filípka a nyní také pro Adámka. Proto do něj dáme jen to nejlepší ovoce co máme. A vyrábíme ho i pro vás a věříme, že vám bude chutnat stejně jako nám.
Ale zpátky na začátek, tam kde to celé vzniklo.
Dětství? Rozhodně, ale ruku na srdce, kdo z nás vařil jako kluk nebo holka džem? Já tedy ne. Ale baštil jsem ho spousty. Jahody, maliny, rybíz, meruňky.. všechno co nám vyrostlo na zahradě, šlo do sklenice ať už jako marmelády, nebo šťávy a kompoty. Pak uběhlo pár let, kdy jsme překonali pubertu, projeli svět křížem krážem, ochutnali ho a nakonec se jako všichni usadili. V našem případě je to u Krušných hor pár kilometrů od Ústí nad Labem v malé vesničce Radešín. Nikdy bych neřekl, že sotva 10 minut od ocelového města může být tak krásně. Přímo před našimi okny můžeme sledovat jak se pasou krávy.. Kousek od nás je farma, kde jsou koně. Zkrátka jiný svět. Ale zpátky k našemu džemování. O vánocích roku 2011 jsem stál před regálem a hledal Tu rybízovou na slepovaná kolečka. Hrůůůůza, do dneška si ten šok pamatuji. Prostě tam žádná nebyla! Jen různé přeslazené věci , kde bylo navíc 50% jablek a podobně. Ale já chtěl jen Tu rybízovou. Naštěstí mě tenkrát zachránila maminka. Ta ji samozřejmě měla. Pořád totiž všechno co se v létě nesní jde do sklenic. A tak když jsem v létě 2012 dostal mísu domácích malin a bylo jich tolik, že se nedali všechny sníst, jsme oprášili starou kuchařku a udělali jsme prvního Mlsného Filipa. A jak to bývá když vám něco chutná nejde přestat. Začali jsme vařit jahodovou s vanilkou, Meruňkovou s Amarettem, Švestkovou s vanilkou, nebo Rybízovou s badiánem.
Nicméně od začátku jsme měli jasno. Chceme vynikající chuť přirozeného ovoce, jasnou barvu, vůni a jemnost. Nic proti kouskům ovoce, to máme rádi také, ale půlka meruňky podle nás patří do kompotu. Pracujeme jen s čerstvým ovocem (nemáme nic proti mrazákům, ale vyhýbáme se jim pokud to jde) sladíme bílým cukrem, dochucujeme citronovou šťávou a zahušťujeme citrusovým pektinem. To je celé, žádné čáry ani kouzla, jen dobré ovoce a někdy trocha koření. No a samozřejmě hodně práce, protože vše vyrábíme ručně. To znamená, že každou jahodu, každou kuličku rybízu a angreštu máme ve svých rukou a co se nám nelíbí zkrátka letí pryč.
Výsledkem našeho snažení je zisk mnoha ocenění na gurmánských oscarech. Jako jediní z Čech jsme třikrát po sobě získali na nejprestižnější gurmánské soutěži Gteat Taste Awards ve Velké Británii ocenění a nyní máme celkem 9 našich produktů označených zlatou hvězdou. Angreštový džem s kardamomem získal dokonce zlatou dvojhvězdu. Také se nám díky snaze o dokonalý produkt podařilo vyhrát v soutěži Regionální potravina. Zde jsme bodovali s naším Višňovým džem.
Chcete i vy ochutnat nejlepší český džem?