Pivovar Květnice

Tišnov, Hornická 1698

774 064 077

O nás
Jsme malý, rodinný pivovar se sídlem na úpatí Vysočiny, v Předklášteří. Samotná výroba piva je umístěna v nedalekém Tišnově, v budově bývalých lázní, v těsné blízkosti letního kina. Uhranuti krásou místní krajiny jsme se rozhodli nepojmenovat svůj minipivovar podle místa sídla nebo provozovny, ale po kopci (s přimhouřením oka řekněme klidně i hoře), představující dominantní prvek v této krajině a to Květnici (přestože pivo vaříme pod jiným kopcem a sice Klucaninou). Název Květnice je dán opravdu jen s tímto krajinným prvkem s Hotelem Květnice nemáme žádnou spojitost. Rovněž bychom rádi upozornili, že v Tišnově jsou v současnosti tři! minipivovary. Tím dalším je Tišnovské pivo a jedná se opět o nezávislý subjekt, se kterým nemáme spojitost. Třetím je pivovar Grado. Vznikli jsme podobně jako řada jiných minipivovarů a to přerodem z vaření v domácích podmínkách. Popudem pro náš vznik byly velmi kladné odezvy na pivo, které se příležitostně uvařilo a poté s přáteli vypilo. I my tedy máme sládka, který je sice „jen“ poučeným laikem, ale daří se mu vařit dobré pivo a dělá to rád a s potěšením. Samozřejmě pod dozorem osoby s příslušným oprávněním.

 

Používáme výhradně kvalitní slady, byť jsou dražší. Základem našich piv je světlý tzv. plzeňský slad z moravského ječmene. Karamelové a speciální slady kupujeme téměř výhradně od zavedené německé firmy Weyermann.
NEpoužíváme sladové koncentráty a extrakty.
NEsypeme do piva cukr. Vždyť I pro slazení čaje je lepší med. Zastáváme názor, že pivo má být nápoj ze sladu a cukr do něj prostě nepatří.
Do českých ležáků používáme české chmely, přestože jsou nejen dražší, ale především je poslední dobou poněkud problém je vůbec sehnat.
NEpoužíváme chmelové extrakty, tetrahop a podobně.
Používáme úpravnu vody, protože voda, kterou máme k dispozici je sice dobrá na pití, ale poměrně tvrdá a tudíž pro piva ležáckého typu nepříliš vhodná.
Používáme sice moderní technologie, ale dodržujeme tradiční postupy. Tj. dekokce (rmutování), otevřené spilky a klasické ležácké tanky, ve kterých pivo opravdu potřebnou dobu leží při teplotě těsně nad nulou. CK tank máme jen pro svrchně kvašená piva.
NEurychlujeme proces v žádné fázi vaření (získávání sladiny, chmelovar) ani při ležení.
NEředíme pivo sodovkou. Tyhle moderní zlepšováky necháváme progresivnějším pivovarům.
Dodáváme většinou tzv. „kolem komína“ takže pivo nemusíme filtrovat a pasterizovat. Tím pádem je to živé pivo, které si zachovává všechny pozitivní vlastnosti. Tedy pokud se mu v restauracích dostane správného zacházení.


Oznámit chybu