pátek 16:00-19:00
sobota 8:00-11:00
Zabýváme se chovem ryb na jihočeských rybnících v okolí Soběslavi a jejich prodejem. Po podzimních výlovech je k prodeji amur, lín, štika, kapr. Prodej: kapr, amur, lín, štika
Amur bílý
Amur je kaprovitá ryba. Do Československa poprvé vysazen roku 1961. V Česku se začal prosazovat jako dražší a chutnější alternativa vánočního kapra. Má velmi chutné maso, s menším obsahem drobných kostí, hodí se na úpravu pečením, či smažením.
Kapr obecný
Kapr obecný je sladkovodní paprskoploutvá ryba z čeledi kaprovití. Daří se mu v teplejších vodách, rostlinnou potravu přijímá především při vyšší teplotě vody. Kapr obecný je všežravec, v našich podmínkách je přikrmován pšeničnými zrnky. Vánoční kapr je středoevropské specifikum, už od středověku se mohl jíst v době půstu, protože stejně jako ostatní ryby, nebyl považován za maso. Některé prameny uvědějí, že se kapr na vánočním stole objevil už v 19. století, ale ve větší míře se v českých zemích o Vánocích konzumuje až od konce 19. století. Štědrovečerní kapr se stal jedním ze symbolů českých Vánoc.
Lín obecný
Lín obecný je nedravá ryba z čeledi kaprovitých. Lín je typickou rybou stojatých a pomalu tekoucích vod. Je to všežravec, živí se především bezobratlými a vodními rostlinami.
Štika obecná
Štika obecná je dravá ryba z čeledi štikovitých, obývá tekoucí i stojaté vody.
Štika má různé možnosti úpravy - často se peče nebo připravuje s omáčkami, může se dusit i zapékat společně s dalšími surovinami, vynikající je i grilovaná.
Tolstolobik bílý
Tolstolobik bílý je sladkovodní ryba z čeledi kaprovitých.
Jedna porce tolstolobika (100g) dodá našemu tělu více než polovinu denní dávky kvalitních bílkovin. Po vytažení z vody je nutné zbavit tolstolobika co nejrychleji vnitřností, jinak jeho maso zhořkne. V rybím mase je naprosto unikátní vysoký obsah vitamínu B12, který se v jiných potravinách nachází jen ve stopovém množství.
Tolstolobika připravujeme na malém množství oleje, někdy dokonce i bez něj, a déle než ostatní ryby, tím se z něho vypeče většina obsaženého tuku. Tolstolobik má ze všech sladkovodních ryb nejvíc omega-3 nenasycených mastných kyselin, jež přispívají k redukci cholesterolu, a snižují tak riziko srdečního infarktu. Totéž platí o vitamínu E, který v těle působí jako výrazný antioxidant.
Maso má více tuku, díky tomu chutná výborně uzené, jinak se dá upravit podobně jako kapr či amur - je vhodné k dušení, vaření, pečení, grilování, smažení a fritování.
Pstruh duhový
Pstruh duhový je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých.
Má jemné maso a mírnou chuť. Pstruh se na talíř podává celý, od hlavy až k ocasu, včetně ploutví, očí, ocasu, říká se, že líčka ze pstruha jsou to nejchutnější maso.